Ce este un website

Un website, sau un site web, este o colectie publica sau privata de documente HTML (HyperText Markup Language), care formeaza un tot unitar, coerent.

Un site web este format din documente HTML, numite si pagini web, care pot contine texte, imagini, clipuri video sau audio, animatii etc.

Un site web este gazduit pe cel putin un server web (un sistem informatic - calculator - dedicat serviciilor web, avand anumite caracteristici tehnice).

Un site web este accesibil prin intermediul unei retele, precum reteaua Internet, prin intermediul unei adrese web sau URL (Uniform Resource Locator). Totalitatea paginilor web publice pe reteaua Internet formeaza World Wide Web (WWW).

De obicei, un site web este accesat prin intermediul unei pagini web speciale, numita si homepage (pagina “acasa”, sau pagina de index), de obicei avand adresa web cel mai simplu de retinut, si anume, chiar numele site-ului web (ex. http://www.websiteuri.ro)
Restul paginilor web ale site-ului web sunt structurate intr-o forma ierarhica pentru a permite vizitatorilor sa-si poata forma o imagine asupra structurii de pagini din care este format website-ul. Cu acest scop, de a crea o imagine cat mai exacta asupra struturii website-ului, se creaza o pagina speciala care contine harta site-ului web (denumita si sitemap), cu ajutorul careia, vizitatorul se poate orienta mai rapid printre paginile website-ului.

Un site web este scris in limbajul HTML si este accesat prin intermediul unei aplicatii software, cunoscuta si sub numele de browser web. Exemple de browser-e web: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Safari etc. Exista o multitudine de browser-e web, insa cele mai des utilizate (insumand 99% din utilizatorii de Internet) sunt primele trei mentionate anterior. Felul in care limbajul HTML este interpretat si afisat pe ecran poate diferi de la un browser web la altul. Pentru ca o pagina web sa fie afisata identic, indiferent de faptul ca este vizualizata de un utilizator care foloseste Internet Explorer sau alt browser web, se face asa-numita verificare cross-browser, prin care se aplica mici artificii ale limbajului HTML pentru ca pagina sa arate identic in toate browser-ele (majore). Echipa websiteuri.ro practica acest tip de verificare cross-browser.

Website-urile pot fi catalogate dupa foarte multe criterii: destinatie, continut, audienta, scop, tehnologie utilizata, numar de pagini etc.
In functie de modul in care este generat codul HTML al paginilor web ale unui un website, acesta poate fi static, dinamic sau combinat, adica poate contine atat pagini web statice, cat si pagini web dinamice.

Un website static, este format din pagini web statice, care sunt stocate pe serverul web in acelasi format in care sunt transmise catre browser. De obicei, acest format este HTML.
Websiteurile simple, de prezentare, sunt, de obicei, siteuri statice. Acest tip de website prezinta aceleasi informatii tuturor vizitatorilor. Siteul va prezenta aceleasi informatii, structurate dupa formule consacrate, pentru perioade lungi de timp. Desi un website static poate fi actualizat periodic, acest proces se face manual si poate necesita anuminte cunostinte specifice de limbaj HTML, de editare de imagine etc.

Un website dinamic este compus din pagini construite dinamic, al caror continut este variabil, in functie de diverse conditii din website sau conditii impuse de vizitator. Un website dinamic confera mult mai multa flexibilitate comparativ cu unul static, dar presupune utilizarea unui limbaj de programare de nivel inalt precum PHP, ASP, Python, Perl etc. De cele mai multe ori, in combinatie cu limbajul de programare, se utilizeaza si structuri de date avansate, denumite baze de date. Bazele de date pot fi de multe tipuri: statice, relationale, orientate pe obiecte etc. Cel mai des utilizate sunt bazele de date relationale, de tip SQL, si aici, ca si implementare a acestui tip de baze de date, cel ma des utilizate sunt bazele de date mySQL.
Ca sa iesim putin din partea tehnica a acestor tipuri de websiteuri, sa mentionam ca ele sunt, la ora actuala, cele mai raspandite deoarece permit automatizarea crearii de pagini web, fiind mult mai simplu de a crea un sablon de pagina, un cod de generare a paginilor si o baza de date cu informatiile din pagini, decat sa creezi sute de mii de pagini statice HTML individuale.
Tipuri de website-uri dinamice: forumuri de discutii, bloguri, websiteuri de socializare, magazine online, reviste online etc.

Articole

Șabloane recente de websiteuri

Șabloane recente de magazine online